به گزارش شهرآرانیوز؛ ایده سامانه اعزام مترجم برای ناشنوایان از سال ۱۳۹۵ در خراسانرضوی اجرا شد، اما کارآمدی این سامانه آن را در سال۱۴۰۱ بهعنوان یک طرح کشوری مطرح کرد و اکنون طبق گفته معاون امور توانبخشی بهزیستی خراسانرضوی «در سال گذشته ۱۶۷۷ مورد اعزام مترجم برای ناشنوایان انجام شده که بیشتر موارد نیز مربوط به دادگستری و نیرویانتظامی بوده است.»
حمیدرضاعلیزاده در گفتگو با شهرآرا، درباره چرایی راهاندازی این سامانه، اظهار کرد: ناشنوایان در خیلی از نقاط به این دلیل که سایر افراد زبان اشاره بلد نیستند، دچار مشکل میشوند، یا ممکن است نتوانند احقاقحق کنند، اما با اجرای این طرح، فرد ناشنوا میتواند با ارسال پیامک به یک شماره، درخواست اعزام مترجم داشته باشد.
وی ادامه داد: زمانی که برای فرد ناشنوا مشکلی پیش میآید، میتواند به شماره تلفن همراه ۰۹۰۲۸۷۷۷۸۵۵ پیامک ارسال کند و بلافاصله از طریق سامانه، مترجم اعزام میشود؛ ضمن اینکه حتی اگر فرد ناشنوا از این موضوع آگاه نباشد، از طریق دستگاه موردنظر به ما اعلام میشود.
معاون امور توانبخشی بهزیستی خراسانرضوی با اشاره به اینکه در شش ماه نخست امسال نیز حدود ششصد مورد اعزام مترجم در استان انجام شده است، بیان کرد: اکنون حدود بیست نفر نیروی متخصص با سامانه مترجم همکاری میکنند، اما میخواهیم این افراد را با مسائل حقوقی نیز آشنا کنیم که در صورت اعزام به این موارد، بتوانند مثمرثمر باشند.
علیزاده افزود: این نیروها برای مواردی مانند دانشگاه، مشاورههای خانواده، بانک و... اعزام میشوند، اما موارد ضروری اولویت دارد؛ ضمن اینکه برخی از افراد ناشنوا در خانواده و اطرافیان خود کسانی را دارند که زبان اشاره میدانند و به آنها کمک میکنند؛ بنابراین نیازی به اعزام مترجم ندارند.
وی با اعلام اینکه حدود ۱۹هزار ناشنوا در استان داریم که ۸ هزار نفر از آنها در مشهد هستند، بیان کرد: بهتر است در هر دستگاه و اداره یک نفر به زبان اشاره آشنا باشد؛ بنابراین بهزیستی آمادگی این را دارد که برای نماینده ادارات آموزش ارائه بدهد، اما تاکنون هیچ دستگاهی در استان چنین درخواستی نداشته است.
معاون امور توانبخشی بهزیستی خراسانرضوی با اشاره به اینکه اکنون بیشترین اعتبار این سامانه به خراسانرضوی تعلق میگیرد، گفت: سال گذشته اعتبار حدود۸۵۰میلیونتومانی برای این سامانه در نظر گرفته شد و در شش ماه اول امسال نیز ۴۲۰میلیون تومان اختصاص داده شده است.
علیزاده تصریح کرد: بهزیستی تا ۴۰میلیون تومان بهصورت بلاعوض به ناشنوایان برای مناسبسازی منزلشان ارائه میدهد. اما در حوزه خودرو به ناشنوایان گواهینامه داده نمیشود. در حوزه مناسبسازی شهری هم نیاز است هرچیزی که برای افراد شنوا از طریق صدا اعلام میشود، برای ناشنوایان بهصورت دیداری و با نورهای متمایز مشخص شود.
وی مهمترین مشکلات ناشنوایان را در حوزه اشتغال آنها دانست و گفت: باتوجهبه اینکه این افراد توانمندیهای خوبی دارند، باید دستگاههای مختلف نیز همکاری لازم را برای بهکارگیری آنها داشته باشند.